Ελαστική αυτοκόλλητη κινησιοπερίδεση

 (kinesiotaping)

Η Κινησιοταινία αποτελείται από λεπτό πορώδες βαμβακερό ύφασμα που έχει ειδικές κυματοειδείς στρωματώσεις από ισχυρό (ακρυλικό) μέσο πρόσφυσης.

Χαρακτηριστικά:

-Είναι αδιάβροχη

-Έχει περίπου το ίδιο πάχος με την επιδερμίδα

-Μπορεί να παραμείνει στο σώμα για 3-4 συνεχόμενες ημέρες

-4 βασικά χρώματα(κόκκινο, μπλε, μαύρο, μπεζ)

Αποτελέσματα:

Υποστήριξη μυϊκού συστήματος : Βελτίως σύσπασης αδύναμων μυών, Απομάκρυνση μυϊκού καμάτου, Διατήρηση σταθερού μήκους μυών.

Διευκόλυνση της ροής των υγρών του σώματος : Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, Αναστολή των φλεγμονωδών αντιδράσεων, Αναστολή δερματικού και μυϊκού πόνου, Μείωση μυϊκου πόνου.

Αποκατάσταση αρθρικών παθολογιών : Βελτίωση ευθυγράμμισης ιστών και εξομάλυνσης του αυξημένου μυϊκού τόνου, Αύξηση εύρους τροχιάς κίνησης των αρθρώσεων, Μείωση πόνου.

Μείωση πόνου : Ενεργοποίηση των ενδογενών αναλγητικών συστημάτων, Ενεργοποίηση του νωτιαίου αντανακλαστικού, Ενεργοποίηση φυγόκεντρων οδών.

Τεχνικές κινησιοπερίδεσης:

-Στερέωση μιας αρχικής βάσης μήκους 2 δακτύλων

-Εφαρμογή χωρίς τάση

-Ο μυς πρέπει να βρίσκεται σε θέση προδιάτασης

-Κατεύθυνση:

•Από έκφυση προς κατάφυση όταν στόχος είναι η μυϊκή ενεργοποίηση

•Από κατάφυση προς έκφυση όταν στόχος είναι η χαλάρωση και η μείωση του μυϊκού τόνου

Μέθοδος McConnell

Η μέθοδος McConnell αναπτύχθηκε από την αυστραλή φυσιοθεραπεύτρια Jenny McConnell και βασίζεται στα ευεργετικά αποτελέσματα της χρήσης ελαστικής ταινίας (tape) για την άμεση ανακούφιση από τον πόνο και τη διατήρηση των αποτελεσμάτων της θεραπείας στα μυοσκελετικα προβλήματα. Προσεγγίζει προβλήματα που αφορούν την άρθρωση του γόνατος, την άρθρωση του ώμου, τα κάτω άκρα και την οσφύ.

  • Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά την άρθρωση του γόνατος αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα:
    Επιγονατιδομηριαίος πόνος, σύνδρομο λαγονοκνημιαίας ταινίας, τενοντίτιδα επιγονατιδικού συνδέσμου, χονδροπάθεια επιγονατίδας, οστεοαρθρίτιδα γόνατος κ.ά.
  • Στην άρθρωση του ώμου:
    Σύνδρομο πρόσκρουσης μυοτενοντίου πέταλου, παγωμένος ώμος, μετατοπίσεις της κεφαλής του βραχιόνιου οστού, αστάθεια της άρθρωσης κ.ά.
  • Στο κάτω άκρο ασχολείται κυρίως με τον άκρο πόδα και τα προβλήματά του, όπως διαστρέμματα ποδοκνημικής
  • Στην οσφύ ασχολείται κυρίως με προβλήματα σταθεροποίησης της οσφυϊκής μοίρας

Η φιλοσοφία της μεθόδου βασίζεται στη μηχανική διόρθωση των μυοσκελετικών προβλημάτων με τη χρήση της ελαστικής ταινίας ώστε να αποφορτισθούν οι ιστοί. Η ανακούφιση από τα συμπτώματα είναι άμεση, έτσι ώστε ο ασθενής μπορεί να συνεχίζει τις δραστηριότητες του ή το πρόγραμμα θεραπείας του χωρίς ενοχλήσεις. Η θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει μετά τη μηχανική διόρθωση με τη χρήση της ελαστικής ταινίας, την ισχυροποίηση του μυϊκού συστήματος για τη συντήρηση και μακρόχρονη διατήρηση του αποτελέσματος της διόρθωσης.

Κοινοποίηση σελίδας